Image

Bilder från Born

SOMMARKVÄLL VID FÅSJÖN
Inte alltid, men ibland, ligger Fåsjön stilla när det börjar att kvällas. Oftast är det alldeles tyst, men sitter man vid stranden, eller i en båt ute på sjön förstärks alla ljud. Det är som om allt som händer på, och runt sjön, kommer närmare. Det kan vara röster, kor som råmar, hammarslag från någon byggnation, eller en aktersnurra med fiskare som passerar på långt håll. Kanske bryts tystnaden av en flock kanadagäss som under högljutt snattrande landar och slår sig till ro på sjöns vatten.

På håll kan man se hur vattnet på vissa ställen krusas av småfisk som leker alldeles vid vattenytan. Ibland blir leken abrupt avbruten av ett plaskande när en gädda, eller storabborre, ser en chans till ett riktigt skrovmål.

När den nedåtgående solens strålar börjar skymmas av den höglänta terrängen väster om sjön känns inte luften längre behaglig. Det blir kyligare. På en del håll visar sig dimslöjor över vattnet. Det är dags att avsluta fisket, dra igång motorn och bege sig i land.

KADRILJ PÅ HERRGÅRDEN
Nedre Bondborns gård kallas nu för tiden endast för Bondborns gård. Den vita huvudbyggnaden med sina flyglar ligger vackert belägen en bit ovanför Fåsjön. Både huvudbyggnaden och flyglarna är placerade med långsidorna med utsikt ner mot sjön. I början på 1900-talet ägdes gården av direktör Sven Nissvandt.

Den 7 juli 1911 föddes där hans dotter som fick namnet Karin. 21 år gammal den 20 februari 1932 gifte hon sig i London med prins Lennart Bernadotte, född 8 maj 1909. Lennart förlorade genom giftermålet sin prinstitel och arvsrätten till tronen. Äktenskapet varade till december 1971. Det här bröllopet, och kärlekssagan mellan en ofrälse kvinna och en prins av Sverige, har genom åren skildrats otaliga gånger i veckopressen.

Dansades det kadrilj på herrgården? Ingen vet, men omöjligt är det ju inte. Säkert var det många festligheter som gick av stapeln på den s.k. gamla goda tiden.

DEN GAMLA KVARNEN VID BORNSÅN
Numera finns det inget kvar av kvarnen. Den revs under 1940-talet. Kvar vid forsen finns ett kraftverk som byggdes omkring 1918 – 1920.

Med lite fantasi går det ju att föreställa sig hur det såg ut när kvarnen var i gång. Med hästskjutsar som väntar utanför, och skovelhjulet som med hjälp av det forsande vattnet sakta vrider sig runt sin axel. Hur det knirkar och knarrar från hjulet och väsnas från vattnet i forsen. Kliver man in i kvarnen ökar oväsendet till ett crescendo, ett öronbedövande ljud hörs från kvarnstenar och drivremmar. Mjölnaren, vit av mjöldamm, går runt och kontrollerar att allt är i sin ordning. I kvarnkammaren sitter väntande drängar från gårdarna i trakten och spelar kort, svär och berättar historier.

En av mjölnarna var en gång i tiden Carl August Hellström. Kanske kunde man ibland under en paus i arbetet höra honom spela på sin klarinett eller fiol!

På nätterna, när kvarnhjulet stod stilla var det inte omöjligt att näcken klev upp ur forsen och spelade trolska och vemodiga melodier på sin fiol. Men, det var förstås bara de som hade en speciell förmåga att lyssna, som hörde hans musik. Kanske någon av byns spelmän?

SPELMÄNNEN
Det har funnits flera spelmän i Born. En av dem var mjölnaren Carl August Hellström. Född 1839, död 1912. Fiol- och klarinettspelman. Han spelade på bröllop, födelsedagar och andra kalas. Ibland tillsammans med Carl-Erik Hartman som i sin ungdom en tid bodde i Öskevik.

En annan spelman var Johannes Karlsson. Född 1837, död 1928. Han var fiolspelman och snickare. Hans timrade stuga låg vid vägen mellan Bondborn och Skofftorp. Stugan innehöll endast ett rum som utgjorde både bostad och verkstad.

Per Persson, skollärare född i Timanshyttan 1846, död i N Husby 1919. Han spelade fiol och tecknade ner sin far Per-Erik Erikssons låtar. Fadern var från Järnboås och skogvaktare till yrket.

Ytterligare en skollärare i Born var spelman, nämligen Anders Valfrid Ohlsson. Han började som lärare i Borns gamla skola 1874, och hann även med att under 3 år vara lärare i Borns nya skola som invigdes 1904. Ohlsson var notkunnig och målade tavlor.

Johan Jansson, även kallad ”Berga-Jon”, var fiolspelman och kolare. Han stämde även cittror.

De gamla spelmännen var originella och färgstarka personligheter. En färgklick i det gamla bondesamhället.

SOMMARMORGON VID FÅSJÖN
Fåsjön är egentligen ingen stilla, idyllisk och lugn sjö. När jag tidigt om sommarmorgnarna åker iväg för att fiska och passerar Karlslunds kyrkogård, brukar jag kasta en blick ner mot Norasjön som skymtar mellan björkarna, och den ligger ofta stilla och blank som en spegel, och jag tänker: ”hoppas att det är lika lugnt på Fåsjön.” Men för det mesta blir jag besviken för när jag kör nerför backen mot Bondborns gård ser jag hur Fåsjöns vatten krusas av vågor. Ibland större, och ibland mindre. Det är inte ofta det är vindstilla och vattnet spegelblankt.

Inte för att det är någon fara att ge sig ut med båten, men en inbiten metare gillar inte när det blåser och går vågor. Det hjälper inte att förtöja båten vid en tung dragg. Flytetyget vill ändå driva i väg. Och är man inte uppmärksam, så har båten snart hamnat i vassen, och det är ett riktigt elände att ta sig dän.

Nej, en metare vill helst ha spegelblankt vatten, så att han i lugn och ro kan sitta och filosofera och ha ögonen på flötet. Eller vara bakom flötet om man vill uttrycka det så. Helst ska det ju nappa hela tiden, men det är inte alltid som abborrarna är på hugget. Fåsjön är nyckfull. Ibland kan det blåsa upp hastigt, på bara några minuter, så att det går stora vågor, men plötsligt mojnar vinden och så är allt stilla igen.

Att ge sig ut på Fåsjön en riktigt vacker och stilla sommarmorgon, just när solen börjar stiga på himlavalvet är som balsam för själen.

1 Sommarkväll vid Fåsjön – Cello
1 Sommarkväll vid Fåsjön – Double Bass
1 Sommarkväll vid Fåsjön – Viola
1 Sommarkväll vid Fåsjön – Violin I
1 Sommarkväll vid Fåsjön – Violin II
1 Sommarkväll vid Fåsjön

2 Kadrilj på herrgården – Cello
2 Kadrilj på herrgården – Double Bass
2 Kadrilj på herrgården – Viola
2 Kadrilj på herrgården – Violin I
2 Kadrilj på herrgården – Violin II
2 Kadrilj på herrgården

3 Den gamla kvarnen – Cello
3 Den gamla kvarnen – Double Bass
3 Den gamla kvarnen – Viola
3 Den gamla kvarnen – Violin I
3 Den gamla kvarnen – Violin II
3 Den gamla kvarnen

4 Spelmännen – Cello
4 Spelmännen – Double Bass
4 Spelmännen – Viola
4 Spelmännen – Violin I
4 Spelmännen – Violin II
4 Spelmännen

5 Sommarmorgon vid Fåsjön – Cello
5 Sommarmorgon vid Fåsjön – Double Bass
5 Sommarmorgon vid Fåsjön – Viola
5 Sommarmorgon vid Fåsjön – Violin I
5 Sommarmorgon vid Fåsjön – Violin II
5 Sommarmorgon vid Fåsjön